piątek, 20 września 2013

Smaczny post

    Odsyłam Was Kochane na blog Utkane z pasji po wspaniałą bułkę z ziołami. Coś niezwykłego, bo i proste w pieczeniu, oryginalne w wyglądzie, to jeszcze tak smaczne, że tego samego dnia jej nie było. Na pewno będzie w moim przepiśniku na pierwszym miejscu, bo zamierzam zrobić ją teraz  na słodko. Ciekawe jest to, że bułkę się odrywa, nie kroi, ponieważ tak ułożone ciasto na to pozwala. Rewelacja, próbujcie. U mnie wyglądało tak:

    Potrzebna jest garść świeżych ziół. Myślę, że zimą suszone też będą dobre.


    Bułka była wczoraj, natomiast dzisiaj powstały paszteciki z mięsem z kurczaka. Ponieważ sama pierś z kurczaka byłaby zbyt sucha, dodaję sporo warzyw i razem przepuszczam przez maszynkę.  Farsz jest delikatny, dietetyczny i smaczny.Przepis na ciasto mam od koleżanki. Paszteciki są jak puszek, rozpływają się w ustach.



    A ponieważ zawsze robię więcej ciasta, zrobiłam kilka rogalików z jabłkami.


    Pogoda dzisiaj dopisała, więc mogłam sobie potransferować na zewnątrz. Dostałam swego czasu od Gosi - Filcusia sporo gotowych karteczek na super papierze i przerobiłam je na zawieszki do prezentów i na wizytówki. Część postarzona, bo kocham takie brudne z zaciekami, część na oryginalnych białych i ecru.



    Po południu wyskoczyliśmy na cmentarz uporządkować groby, no i zrobił się wieczór.Pracowity był dzień, więc dzisiaj już tylko książka do łóżka. Miłego weekendu życzę. Oczywiście witam nowych obserwatorów i dziękuję za wszystkie komentarze.
Przepis na paszteciki:
0,5 kg maki
0,5 kostki masła-ja Kasię
0,5 kostki drożdży
0,5 l mleka, ja trochę mniej
4 żółtka
szczypta soli
Z drożdży, dwóch łyżek mąki i szczypty cukru zrobić zaczyn.
Żółtka ubić  z 4-ema łyżkami cukru.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, mleko, utarte żółtka i na koniec stopiony ciepły tłuszcz.
Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować, pokroić na prostokąty nałożyć farsz, zawinąć, pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem. Piec w 175 aż się zrumieni. Farsz: ugotowane, zmielone mięso z kurczaka wraz z warzywami przyprawić, ja daję dużo majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej.

45 komentarzy:

  1. Danusiu jak możesz tak późną nocą tak smaczny post serwować??
    Buziaki posyłam :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu same pyszności. Oj dawno robiłam taki chlebek czosnkowy wlaśnie z pietruszką, koperkiem i szczypiorem no i czosnkiem wszystko mieszalo sie z masełkiem i smarowało kromki chleba i składało w bochenek, zawijało w folie aluminiową i do pieca, pychota, taki ciepły czosnkowy chlebek.
    Skusze sie na Twoje paszteciki i bułeczki mniam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułka i paszteciki wyglądają fantastycznie, przez komputer czuję ten aromat ziół i świeżo upieczonego ciasta. A przepisik na paszteciki podrzucisz ;)
    Karneciki prześliczne i te postarzone i białe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prześlę jutro wieczorem, bo dzisiaj jeszcze z psiakiem, a jutro wracam wieczorkiem. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Danusiu... normalnie tylko sidać i sie delektować... Asia ma rację jak można o tej porze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie smakowicie wygląda i bułka i paszteciki - można prosić o przepis na paszteciki? A zawieszki bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany, jaka ja głodna.......

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiedziałam,że sie skusisz na babkę:)I pewnie nie tylko Ty,bo jeśli Ci tak smakowała jak mi to pewnie będziemy ją polecać.Ale Twoje paszteciki mnie zauroczyły,znasz mnie jak się zapalę to od razu robię,więc pewnie już niedługo wypróbuję Twój przepis,bo dawno nie widziałam tak smakowitych pasztecików.A u mnie jutro obiecane weekendowe wypieki,będą najprostsze na świecie rogaliki i tarta cytrynowa z bezą.Moja beza wyszła do...ale trudno:)To na tyle o kuchni.Twoje zawieszki są niesamowite!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, właśnie. Przecież u Ciebie znalazłam ten przepis. Wkrótce zrobię z brzoskwiniami z puszki. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Babkę już wcześniej namierzyłam, ale jeszcze nie wypróbowałam.
    Dziękuję za przepis na paszteciki - wyglądają bardzo apetycznie, rogaliki również.
    Przywieszki fantastyczne.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie u Ciebie i bułeczka i paszteciki wyglądają cudnie i muszą smakować niebiańsko. Pozdrawiam cieplutko, Agnieszka
    Ps. Zawieszki też cudne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne przepisy, z pasztecików na pewno skorzystam. Jesteś wspaniałą kucharką☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłodniałam czytając i oglądając Twoje wypieki,mniam.
    Do drożdżowych przepisów brak mi cierpliwości,ale wyglądają smakowicie,więc może się skuszę:)
    Karteczki super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie trzeba sie namęczyć. Wybieram takie przepisy, żeby moje ręce nie wycierpiały, bo są już byle jakie. Pozdrawiam i namawiam.

      Usuń
  12. Bardzo smacznie u Ciebie. Fantastyczne przepisy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dANUSIU SAME SMAKOWITOSCI - ILE TY ROBISZ W CIAGU DNIA PODZIWIAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzeczywiście smacznie, nie wiadomo czy podziwiać, czy się częstować, wygląda tak apetycznie że aż ślinka cieknie :)Ja jeszcze poproszę o przepis na lukier, bo zawsze kombinuje jak koń pod górke, jeszcze nie trafiłam na ten idealny :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko z mleka i cukru pudru i smaruję ciepłe jeszcze rogaliki, albo bułki. bo też świetne z tego ciasta wychodzą. Pozdrawiam Bożenko

      Usuń
  15. o rany ale post! no..na takim poście, to ja bym wyglądała jak pączek w maśle :-))) ...choć mi dużo nie brakuje, hi hi...
    plakietki wyszły Ci przecudnie Danusiu, och ten nasz kochany transferek.... buziole **

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo ja znowu od jutra. Transferek to jeszcze pozostałości od Twoich. Już w domku? Jak po spotkaniu?

      Usuń
    2. To dobrze, bo ja też od czwartku po południa zdezerterowałam :/...ale od jutra ...:-)) Danusiu, ja jadę dopiero we wtorek, tylko tak przeżywam to spotkanie i wciąż o nim gadam :-))zadzwonię po..z wrażeniami :-) ...a bułę upiekę oczywista jutro :-) a rogaliki po powrocie, hi hi **

      Usuń
    3. Obowiązkowo daj znać, a buły nie piecz, bo ją pochłoniesz.

      Usuń
  16. Śliczne te transferki! A chlebek wygląda tak smakowicie, że nie omieszkam go zrobić na imprezę imieninową. Niech sobie goście poodrywają...;)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda super, nigdy nie robiłam pasztecików, dziękuję za sprawdzony przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystko takie apetyczne, zgłodniałam mimo tej późnej pory! Dzięki za przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Że też na głodniaka tu zajrzałam :(
    Nic złego się nie dzieje, mam kłopot z komputerem i dopiero dziś udało mi się otworzyć komentarze tak ich nie widziałam, tak jak statystyk i innych rzeczy.
    Dziękuję za troskę ale jeszcze trochę czasu potrzebuję.

    Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Koniecznie, muszę zrobić!!!
    I jak tu schudnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem, ale Tobie to nie grozi, widziałam zdjęcia. Pozdrawiam Basiu.

      Usuń
    2. Bo ja oszukuję ludzi ciuchami!

      Usuń
  21. Kochana, dobrze ,że na końcu podałaś przepis na paszteciki, bo już myslałam, że zaserwujesz nam tylko zdjęcia, a wyglądaja tak smakowicie,że muszę je spróbować:)) cieszę się,że bułka z ziołami przyjęła się również u Ciebie no i za wspomnienie mojego bloga:)))pozdrawiam słodko-pikantnie

    OdpowiedzUsuń
  22. O matko, tyle smakołyków. Palce lizać !
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  23. Same smakowitości o jejku jak pachnie:))
    Serdeczne dzięki za przepis na paszteciki:))
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń